Calcule si calculatoare utile in contabilitate

Contabilitatea presupune multe calcule – atat la introducerea documentelor, cat si ulterior, la stabilirea taxelor, la efectuarea verificarilor si mai apoi la raportarile contabile.

Iata cateva exemple:

  • De multe ori cand introduci note contabile, un calcul de baza este cel care se refera la extragerea tva dintr-o suma, sau extragerea bazei fara tva.

Daca utilizei SmartBill Conta ai acces la un mic calculator care se deschide automat atunci cand esti intr-un camp de valori,  apasand tasta = sau una din tastele +, * sau /. Calculatorul se deschide langa campul respectiv unde poti introduce orice formula matematica. Rezultatul calculului este introdus apoi automat in campul valoric respectiv.

Astfel nu mai trebuie sa deschizi alte ferestre si alte aplicatii si sa revii apoi in SmartBill pentru a introduce valoarea.

  • In gestiune, la introducerea facturilor de achizitie,  apar situatii diferite – furnizorii emit facturile in cel mai divers mod, asa ca deseori este nevoie sa faci calcule suplimentare. In SmartBill Gestiune, ai posibilitatea sa introduci sumele pentru receptii pornind fie de la pretul cu tva, fie de la baza, bifand optiunea dorita. Astfel, te poti adapta usor modului de facturare al diferitilor parteneri, inclusiv in ceea ce priveste discounturile primite si repartizarea lor pe factura.
  • Calcule pentru conversia valutara, la documentele in valuta.

In SmartBill Gestiune poti sa iti setezi ce curs valutar sa utilizezi: fie ca este vorba de cel comunicat in ziua curenta, in ziua anterioara sau utilizand un procent la adaos. Calculele se fac apoi automat in lei.

  • Calculele de taxe

Cel mai complex calcul in contabilitate este calculul impozitului pe profit. In SmartBill ai disponibile doua calcule in modulul de contabilitate – calculul de impozit micro si calculul de impozit pe profit si un registru de evidenta fiscala care pastreaza calculele efectuate.

Aplicatia propune automat un mod de calcul si are implementate calculatoare utile pentru diversele pozitii din contul de profit si pierdere. Un astfel de exemplu este calculul pentru sponsorizari,  pentru a putea detemina sumele deductibile, conform prevederilor codului fiscal.

Un mare ajutor este faptul ca sumele pe care aplicatia le propune sunt justificate prin formulele care sunt disponibile in caseta de informatii asociata.

Spre deosebire de alte aplicatii, care doar prezinta sumele finale, fara a putea sti algoritmul care a stat in spatele calculului (adica de unde vin acele sume), aici poti sa urmaresti provenienta lor si formulele asociate.

In felul acesta, poti sa te asiguri ca faci calcule corecte, si mai ales, ca nu pierzi timp prea mult cu ele.

Articole similare

Comentariul tau aici